Dags för en julkalender?

Nu är det två månader kvar till jul, och årets garnkalendrar börjar dyka upp! De flesta är beställningsvaror så de måste beställas i oktober för att hinna färgas/skickas i november och öppnas/njutas av i december. Kul tycker vi, och hoppas att ni också gör det.

Det är många indiedyers som lockar med garnkalendrar i år, men googlar man får man upp från både i år och tidigare år, så för att förenkla ert val har vi gjort en liten sammanställning av svenska kalendrar (Har vi missat någon så hör gärna av er med en länk så kan vi komplettera!).

Från norr till söder:

  • Limmo kör för tredje året i rad sin paketkalender med handfärgade sockgarn, totalt sex paket, ett för varje adventssöndag, ett för lucia och ett för julafton. Vi kallar det paket eftersom det inte bara är 100 gram garn utan även tillbehör och/eller mönster i varje paket. Hon kör i år en extra lyxig variant, men vad det innebär skrivs inte – vi gissar på lite annorlunda garnkvaliteter, och de där lite udda detaljerna som är hennes signum. För spinnare har hon även en ullkalender.
  • Manduzana från Vikbolandet kör även i år sin adventskalender med handfärgade garner. Du får totalt fem paket, ett för varje adevent och ett för julafton, med 100g garn i vardera. Det kommer vara olika garnkvaliteter och olika färger.
  • Emelily i Skene är en relativt ny färgare på indiehimlen, men även hon kör en garnkalender i år. Den är något mindre än Limmos, med fem paket med 50g sockgarn vardera, en för varje adventssöndag och ett för julafton. De fyra adventsnystanen är från hennes ordinarie, medan julafton är ett specialfärgat för tillfället. Emelily kör dessutom med två varianter, en med blå toner och en med röda, så du kan välja vilken färgskala du är mest bekväm med att sticka (Vi bara undrar: var är det gula alternativet?)
  • Garnlycka, den fantasifulla färgaren i Eslöv satsar på ett baskoncept på kalender med fyra garn, men har två varianter där hon lyxar till det på med kvaliteterna istället. Den första är EGO/GÅVA där hon kör på två sockhärvor, och två härvor superwash merino färgade i vad hon kallar “perfect match”, vilket är ett enfärgat garn och ett melerat som matchar med det enfärgade (Vilket med tanke på hennes fina melerade så som “björk” och “cirkus” vi tycker låter väldigt spännande). Skillnaden på EGO och GÅVA är såklart om leveransadressen och faktureringsadressen är samma eller olika. Hennes andra kalender är “Favoriter”, också den med fyra hundragramshärvor, men där man får testa hennes favoritgarnbaser.
  • Sist ut är Stick Och Spinn i Åkarp med den absolut mest avancerade kalendern, där det är en liten härva varje dag och två (matchande) på julafton. Alla kalendrar är olika, så man kan köpa flera om man vill ha många paket, eller scrolla igenom insta på andras paketöppningsbilder – och ändå inte bli spolierad.

Sedan finns det ju flertalet utomlands, särskilt brittiska och norska. I och med att garnkalendrar är beställningsvaror och tiden innan jul är begränsad sätter de flesta färgare ett tak på femtio kalendrar, så känner du att du har tid och lust på en garnkalender är det bättre att beställa den förr snarare än senare. Ha kul, och tagga oss gärna så vi får se hur det går om du postar bilder på instagram!
Glad advent /Garnbaciller.

advent advent wreath burn burnt
Photo by Pixabay on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s